Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ανακοίνωση της ΕΣΑΠ

Με αφορμή σημερινές δηλώσεις αθλητών της Εθνικής μας Ομάδας Ανδρών, με τις οποίες κατηγορήθηκε η ΕΣΑΠ για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για αγώνες που καθυστέρησαν την ομαλή διεξαγωγή του Πρωταθλήματος 2009-2010, η διοργανώτρια αρχή του Πρωταθλήματος διευκρινίζει τα εξής:
Σε κάθε περίπτωση όπου παρουσιάστηκε πρόβλημα με αποτέλεσμα τον μη ορισμό αγώνων από την ΕΣΑΠ, αυτό οφειλόταν σε λόγους που δεν εξαρτιόταν σε αυτήν αλλά σε άλλους θεσμικούς φορείς οι οποίοι είναι εντελώς ανεξάρτητοι από την ΕΣΑΠ και συγκεκριμένα:
Α. Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία εκδίδει τα Πιστοποιητικά συμμετοχής στο Πρωτάθλημα τον μήνα Σεπτέμβριο και η οποία αναίρεσε την απόφασή της για μια ομάδα, πέντε ολόκληρους μήνες μετά την έναρξή του
Β. Το Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο, που αποτελείται από τακτικούς Δικαστές και οι οποίοι εκδίδουν τις αποφάσεις τους σε πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΑΠ και σε χρόνους που κρίνουν αυτοί ικανούς για την λήψη δίκαιων αποφάσεων
Γ. Την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα τον νόμο 2725/99, όπως ισχύει, όπου προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής των Σωματείων στο Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης θλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ), με συγκεκριμένες δικλείδες για τις διοργανώτριες αρχές των Πρωταθλημάτων
Σε κάθε περίπτωση που υπήρχε τέτοια δυνατότητα, η ΕΣΑΠ προγραμμάτισε διαφορετικά την ροή των αγώνων με βασικό στόχο την μη ύπαρξη εκκρεμοτήτων και αφού είχε εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην έγκαιρη λήξη του και την έναρξη της προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας. Όταν όμως η κατάσταση έφθασε σε σημείο όπου κινδύνευαν όλα τα προηγούμενα, χωρίς πάντα ευθύνη της ΕΣΑΠ, τότε η Ενωση, με αίσθημα ευθύνης, έλαβε μια σημαντική απόφαση για ορισμό των αγώνων της ημιτελικής φάσης, χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση του ΑΣΕΑΔ, με βασικό γνώμονα το επικίνδυνο σημείο που είχε περιέλθει το Πρωτάθλημα. Το σκεπτικό αυτό εξηγήθηκε διεξοδικά και ενώπιον του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα την δικαίωση της ΕΣΑΠ με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ.
Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια των τελικών (αναβολή όλων των αθλητικών γεγονότων στην Αθήνα μετα τον θάνατο τεσσάρων συνανθρώπων μας και αναβολή του 4ου τελικού λόγω ελλιπών μέτρων της Αστυνομίας) δεν θα μπορούσαν να χρεωθούν στην διοργανώτρια αρχή του Πρωταθλήματος.
Η ΕΣΑΠ, σε όλη τη διάρκεια της πορείας του φετινού Πρωταθλήματος, έλαβε με αίσθημα ευθύνης και με συντριπτική συναίνεση των μελών της τις αποφάσεις που έκρινε σωστές και πάντα σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, αφού αυτό ζητούν σε κάθε περίπτωση όλοι οι συμμετέχοντες και κυρίως οι αθλητές που αγωνίζονται.
Η ΕΣΑΠ εύχεται τέλος κάθε επιτυχία στους αθλητές της Εθνικής ομάδας στην προσπάθειά της για πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: