Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ: To πρώτο βήμα για την Ιταλία

Την Σλοβενία του Τίνε Ούρναουτ που χρίστηκε πρόσφατα αρχηγός, αντιμετωπίζει αύριο η Εθνική ανδρών, στον πρώτο αγώνα του προ-προκριματικού ομίλου στο Ποβόα ντε Βαρζίμ της Πορτογαλίας.
Για να φτάσει η ελληνική ομάδα στα τελικά της Ιταλίας για πέμπτη συνεχόμενη φορά (έκτη συνολικά) χρειάζονται τουλάχιστον δυο νίκες στην Πορτογαλία, κι άλλες τόσες στον επόμενο όμιλο. Η Σλοβενία είναι το πρώτο εμπόδιο και για να ξεπερασθεί πρέπει να αντέξει η ελληνική υποδοχή στα σερβίς των Γκασπαρίν, Ούρναουτ. Όπως μάλιστα είπε ο προπονητής της αντιπάλου μας Γκρέγκορ Χρίμπαρ «το σέρβις είναι το δυνατό όπλο μας, αλλά και ο ενθουσιασμός των νέων παικτών. Έχουμε νεανική ομάδα και μας λείπουν οι εμπειρίες. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι το φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου. Το εφετινό πρόγραμμα μας είναι βαρύ, καθώς ακολουθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Βέβαια θέλουμε να προκριθούμε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά κύριος στόχος μας είναι οι αγώνες της Τουρκίας. Θα είναι πάντως δύσκολο και καθοριστικό το ματς με την Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε την Δανία, οι άλλοι αντίπαλοι μας όμως είναι ισχυροί και υπάρχει ισορροπία στον όμιλο».


Για την εξέλιξη του Ούρναουτ τόνισε «σίγουρα επέστρεψε βελτιωμένος στην Εθνική μετά από ένα χρόνο στον Ολυμπιακό. Είναι καλύτερος στο μπλοκ και στην υποδοχή, είναι όμως και κουρασμένος λόγω των πολλών αγώνων που έπαιξε».
Η Σλοβενία ξεκίνησε την προετοιμασία της στις 6 Μαΐου, προπονήθηκε δέκα ημέρες στη χώρα της και μετά έπαιξε δυο φιλικά με την Σερβία στο Βελιγράδι, έχασε 1-4, 1-4, ενώ στη συνέχεια πήγε στο Γιάμπλονετς όπου έπαιξε με την Τσεχία, κέρδισε ένα ματς με 3-1 και έχασε τα επόμενα με 1-3, 0-3. Αστέρι της ομάδας ο παίκτης του Ολυμπιακού Τίνε Ούρναουτ που είναι πλέον αρχηγός, αλλά και ο διαγώνιος Μίτια Γκασπαρίνι της Μπλεντ.
Ο Κώστας Αρσενιάδης είπε για το ματς της Εθνικής, το πρώτο επίσημο στον πάγκο του εθνικού συγκροτήματος «Ήρθαμε εδώ για να παίξουμε καλό βόλεϊ. Θέλουμε να κερδίσουμε όλα τα ματς και να προκριθούμε στην επόμενη φάση και φαβορί είναι η Πορτογαλία λόγω έδρας. Οι αντίπαλοι μας είναι στο ίδιο επίπεδο, ενώ άγνωστη παραμένει η Δανία. Το γήπεδο των αγώνων είναι τέλειο, σύγχρονο και όμορφο. Αντιμετωπίζουμε δυο προβλήματα. Την ελλιπή προετοιμασία, αφού κάναμε μόνο δέκα ημέρες προπόνηση και τους τραυματισμούς βασικών παικτών».

Το πρόγραμμα
Τετάρτη
5.30μ.μ: Ελλάδα-Σλοβενία
8μ.μ: Πορτογαλία-Δανία
Ρεπό η Ρουμανία

Δύσκολο ματς Ο Τίνε Ούρναουτ μίλησε με όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού έμαθε τα νέα τους και μας είπε για την πρεμιέρα«θα είναι ένα δύσκολο ματς. Εμείς έχουμε ως όπλο το σερβίς, αλλά και η Ελλάδα την καλή υποδοχή. Όποιος κερδίσει θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση. Όποιος χάσει όμως δεν θα αποκλεισθεί γιατί ακολουθούν πολλά ματς»
Για το μέλλον του στον Ολυμπιακό τόνισε «δεν μου έχει μιλήσει κανένας ως τώρα. Γνωρίζω ότι η πρώην ομάδα μου απέκτησε τους Καλντέιρα, Κούναρι, κι εγώ μάλλον θα επιστρέψω στην Πιατσέντσα»

Θα κάνουμε δυο νίκες
Ο Ανδρέας Ανδρεάδης που περιμένει από ημέρα σε ημέρα την γέννηση του γιου του, είναι συνέχεια με το τηλέφωνο στο χέρι. Για τα ματς της Πορτογαλίας μας είπε «θα κάνουμε σίγουρα δυο νίκες και θα προκριθούμε. Είμαστε ανέτοιμοι, αλλά ξέρουμε να κερδίζουμε τα παιχνίδια που δίνουν πρόκριση»
Ο Βασίλης Κουρνέτας δήλωσε: «το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η ομάδα μας. Παλιά αυτές τις ομάδες τις κερδίζαμε για πλάκα 3-0. Τώρα όμως δεν γνωρίζουμε την δυναμικότητα της δικής μας ομάδας. Όλοι προέρχονται από ένα δύσκολο πρωτάθλημα με επιβαρύνσεις, θα παίξουμε όμως για την πρόκριση και θα τα καταφέρουμε»

Χωρίς τον Πινέιρο
Χωρίς τον έμπειρο πασαδόρο της, Νούνο Πινέιρο θα αγωνισθεί η Πορτογαλία. Οι Πορτογάλοι αρχικά μας είπαν ότι θα παίξει κανονικά, αλλά όταν ρωτήσαμε τον ομοσπονδιακό προπονητή στην συνέντευξη Τύπου για την απουσία του πασέρ της Νόλικο Μασέικ μας αποκάλυψε «μου είπε ότι είναι κουρασμένος από το πορτογαλικό πρωτάθλημα και είχε ένα προσωπικό πρόβλημα. Γι αυτό σε συνεννόηση με την ομοσπονδία του δώσαμε άδεια ενός χρόνου»

Το αουτσάιντερ
Η Δανία είναι το αουτσάιντερ της διοργάνωσης, η πιο αδύναμη ομάδα στα χαρτιά και ο ομοσπονδιακός προπονητής Φρεντ Στουρμ τόνισε «μας περιμένουν τέσσερα δύσκολα ματς. Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τις άλλες ομάδες, αλλά δεν θα παραδοθούμε εύκολα»
Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Πορτογαλίας Χουαν Ντιαζ επισήμανε «Δεν κάναμε καλή προετοιμασία, ενώ έχουμε και σημαντικές απουσίες. Κάναμε αλλαγές στην ομάδα, θέλουμε να προκριθούμε και πιστεύω να τα καταφέρουμε, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος που θα έρθει στο γήπεδο θα δει καλό θέαμα. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε 3000 θεατές το Σαββατοκύριακο, ενώ τις άλλες ημέρες που είναι εργάσιμες θα είναι γεμάτες οι εξέδρες στα δικά μας παιχνίδια»
Στη συνέντευξη που δόθηκε από τους προπονητές των 5 ομάδων έλειπε ο γνωστός σνομπ Στέλιαν Μοκουλέσκου της Εθνικής Ρουμανίας και της Φριντρισχάφεν, που προφασίστηκε διάφορες δικαιολογίες.


Η χαμένη αίγλη της Ρουμανίας
Η Ρουμανία είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα(10 συμμετοχές) και μάλιστα κατέκτησε και το αργυρό μετάλλιο το 1956 και το 1966. Βέβαια η τελευταία συμμετοχή της ήταν το 1982. Ακολουθεί η Ελλάδα με 5(1986, 1994, 1998, 2002, 2006), η Πορτογαλία με δυο (1956, 2002) και η Δανία με μια(1966). Μόνο η Σλοβενία δεν έπαιξε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αφού είναι νέα ομάδα και προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Ο Τίνε Ούρναουτ είναι ο μοναδικός παίκτης της διοργάνωσης που αγωνίσθηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα, στον Ολυμπιακό. Από την Ελλάδα πέρασε στο παρελθόν και ο Κριστιαν Σιτιγκόι που φόρεσε τη φανέλα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: