Σάββατο 24 Μαΐου 2008

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO-09: Ελλάδα – Μ.Βρετανία 3-0

«Με το δεξί» ξεκίνησε απόψε στη βελγική Αμβέρσα η Εθνική ανδρών τις υποχρεώσεις της στον Α’ γύρο του Δ’ προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2009. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρουσία περίπου 500 θεατών επικράτησε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης στη «Λοτο Αρένα» με 3-0 (25-18, 25-23, 25-18) της Μ. Βρετανίας και έκανε το πρώτο από τα έξι βήματα που χρειάζεται για να βρεθεί του χρόνου στα τελικά της γειτονικής Τουρκίας. Γεγονός πάντως είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης για την Εθνική μας η οποία θα πρέπει να ανεβάσει στροφές ενόψει της αυριανής κρίσιμης αναμέτρησης στις 9μμ. με τη Σουηδία. Νωρίτερα, στις 6.30μμ. το Βέλγιο θα αντιμετωπίσει την Μ. Βρετανία.
Η Ελλάδα αν και ξεκίνησε λίγο μουδιασμένα κατάφερε στη συνέχεια χάρις στην ανωτερότητα στην επίθεση, αλλά και στα πολλά λάθη της άπειρης βρετανικής ομάδας να συντηρήσει μία διαφορά 3-4 πόντων που δημιούργησε και να φτάσει τελικά εύκολα στην κατάκτηση του α’ σετ, 25-18.
Στο β’ σετ οι παίκτες της Μ. Βρετανίας μπήκαν με ενθουσιασμό, αλλά γρήγορα οι Έλληνες άσοι, με το ανεβασμένο μπλοκ των Σμαραγδή-Κράβαρικ επέβαλλαν ξανά το ρυθμό τους μέχρι και το 16-14, αφού έπειτα το… έκαναν ντέρμπι. Οι παίκτες του Μπρόκινγκ με βελτιωμένη επίθεση κυρίως από τους Μπένετ, Πλότιτσερ έφτασαν σε απόσταση αναπνοής στο σκορ, αλλά τελικά το λάθος του Σάλερ έφερε τη λύτρωση και το 2-0 για την Εθνική μας, με 25-23.
Το τρίτο σετ ήταν εξαιρετικά αμφίρροπο μέχρι και το 16-14. Οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο-πόντο χάρις στη μαχητικότητα των παικτών της Μ. Βρετανίας, κυρίως των Βιμς, Πινκ που δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Από κείνο το σημείο όμως οι διεθνείς μας ανέβασαν ταχύτητα και κατάφεραν να ξεφύγουν με 21-15 για να κάνουν τελικά με 25-18 «σεφτέ» στον Δ’ προκριματικό όμιλο με 3-0 επί της Μ. Βρετανίας. Την αυλαία της 1ης μέρας της διοργάνωσης έριξε χθες η αναμέτρηση Σουηδία-Βέλγιο.
Σήμερα στις 9μμ. η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Σουηδία του Μάρκους Νίλσον, ενώ λίγο νωρίτερα στις 6.30μμ το Βέλγιο θα αντιμετωπίσει την Μ. Βρετανία.
Εύκολο ήταν το έργο των διαιτητών Κονσάλβες (Πορτογαλία)-Σκιμπίτσκι (Ουκρανία).

Ελλάδα (Α. Λέωνης): Προύσαλης , Ρουμελιώτης 9, Σμαραγδής 9, Κράβαρικ 9, Λάππας 9, Καρυπίδης 7, λίμπερο ο Στεφάνου (69%), Γκόρτσανιουκ 2, Τζούριτς, Αρμενάκης 4
Μ. Βρετανία (Α.Μπρόκινγκ): Πάιπς 2, Μπένετ 8, Πινκ 7, Πλότιτσερ 9, ΜακΓκίβερν 5, Βίμς 10, λίμπερο ο Σάλερ (63%), Σινκλέρ, Ο’ Μάλε»ι.

**Στο «Λότο Αρένα» βρέθηκε απόψε και παρακολούθησε τον αγώνα της Εθνικής ο διεθνής διαιτητής Νώντας Γεροθόδωρος, που βρίσκεται στο Βέλγιο, για ένα σεμινάριο διαιτησίας της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (CEV).

Δηλώσεις

Αλέκος Λεώνης: «Έγινε ένα νευρικό παιχνίδι, αλλά ευτυχώς κερδίσαμε και με καθαρό σκορ. Η ομάδα μας δεν είχε ρυθμό και σίγουρα ενόψει της Σουηδίας θα πρέπει να τον βρούμε και να τον ανεβάσουμε. Το ευχάριστο ήταν ότι οι αλλαγές που έγιναν μας βοήθησαν. Αυτό δείχνει ότι λειτουργούμε με ομαδικό πνεύμα. Το αυριανό ματς είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι με έναν καλύτερο αντίπαλο. Η Σουηδία δεν είναι μόνο ο Νίλσον. Είναι μια ομάδα που παίζει πολύ τον πρώτο χρόνο, ενώ μετά το 20 συνήθως ο Νίλσον είναι αυτός που αναλαμβάνει να τελειώσει τις κόντρα μπάλες»

Ν. Ρουμελιώτης: «Ήμασταν μουδιασμένοι... αλλά θεωρώ ότι σε τέτοια παιχνίδια θα πρέπει και ο αντίπαλος να κάνει κάτι για να σε «τραβήξει». Σήμερα παίξαμε όσο χρειάστηκε για να κερδίσουμε και τα καταφέραμε. Το αυριανό και το μεθαυριανό ματς είναι τα πιο κρίσιμα. Η Σουηδία είναι μία ομάδα στα μέτρα μας, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη με σήμερα. Πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι θα κερδίσουμε.

Νίκος Σμαραγδής: «Στην πρώτη μας εμφάνιση αργήσαμε να βρούμε ρυθμό, αλλά όταν έγινε αυτό πήραμε το νικηφόρο αποτέλεσμα. Για αύριο έχουμε το ψυχολογικό προβάδισμα αλλά θα πρέπει να ανεβάσουμε και το ρυθμό μας για να κερδίσουμε τη Σουηδία. Άλλωστε όπως είναι το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα πρέπει κάθε μέρα να είμαστε και καλύτεροι για να φτάσουμε στο στόχο μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: