Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Είναι δεδομένη η κοσμογονία των τελευταίων 10-15 χρόνων στο άθλημα του βόλεϊ, λόγω των μεγάλων αλλά και ουσιαστικών αλλαγών σε επίπεδο κανονισμών, σε βαθμό που να έχουμε πλέον ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα από αυτό του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος. Επίσης είναι δεδομένο ότι όλες οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και στο παρελθόν αλλά και οι τελευταίες που εγκρίθηκαν από το 31ο συνέδριο της FIVB στο Dubai, πάντοτε είχαν σκοπό και στόχο:
- Την προσαρμογή του αθλήματος στα τηλεοπτικά δεδομένα και την καθιέρωση του ως τηλεοπτικό παιχνίδι.
- Την μεγαλύτερη διάρκεια των φάσεων
- Μεγαλύτερη ένταση και θεαματικότερες φάσεις
- Αποτελεσματικότερες άμυνες
- Το παιχνίδι να γίνεται πιο κατανοητό από όλους τους συμμετέχοντες (αθλητές, προπονητές, διαιτητές, φιλάθλους κλπ)
- Τη μικρότερη χρονική διάρκεια των αγώνων
- Τη μείωση των υποκειμενικών σφυριγμάτων από τους διαιτητές
- Τη μείωση του πρωτοκόλλου…
… και γενικότερα να μη σταματάει το παιχνίδι, να παίζεται η μπάλα στον αέρα, μιας και το βόλεϊ είναι το μοναδικό ανάμεσα στα αθλήματα που παίζονται με φιλέ, στο οποίο το ζητούμενο είναι το γεγονός η μπάλα να είναι διαρκώς στον αέρα (μια «ιπτάμενη μπάλα»). Η όλη φιλοσοφία λοιπόν εμπεριέχεται μέσα σε 4 λέξεις που αποτελούν τελική οδηγία – προτροπή της FIVB…
Keep the ball flying!
Το κείμενο που ακολουθεί απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αγαπούν και υπηρετούν το άθλημα του βόλεϊ, αθλητές, προπονητές, παράγοντες ομάδων, δημοσιογράφους, φιλάθλους και είναι μόνο οι τροποποιήσεις των κανονισμών (αγγλικό και ελληνικό κείμενο), οι οποίες ισχύουν από 1-1-2009 σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Κυπέλλων Ευρώπης και των προκριματικών του Μουντιάλ, και θα ισχύσουν στα Ελληνικά Πρωταθλήματα από την αγωνιστική περίοδο 2009-2010. Το πλήρες κείμενο των κανονισμών, τα διαγράμματα αλλά και οτιδήποτε άλλο σχετικό με θέματα κανονισμών και διαιτησίας αλλά και τις εισηγήσεις του 17ου επιμορφωτικού σεμιναρίου της ΟΔΒΕ, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τα βρουν με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ΟΔΒΕ στη διεύθυνση: http://www.odbe.gr.

* Ο πρόλογος ανήκει στον πρόεδρο της ΟΔΒΕ, Γιώργο Διαμαντόπουλο. Το κείμενο των αλλαγών είναι της ΤΕΔ-ΟΔΒΕ.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

1.3 ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
1.3.4 Επιθετική γραμμή
Η προσδιορισμένη γραμμή του προπονητή (μια διακεκομμένη γραμμή η οποία εκτείνεται από την επιθετική γραμμή έως την τελική γραμμή παράλληλα με την πλάγια γραμμή και σε απόσταση 1,75 μέτρων από αυτήν) αποτελούμενη από μικρές γραμμές μήκους 15 εκατοστών και σε απόσταση 20 εκατοστών μεταξύ τους για να καθορίζει τα όρια της περιοχής που μπορεί να κινείται ο προπονητής.
1.4.4 Ζώνη αντικατάστασης Libero
Η ζώνη αντικατάστασης του Libero είναι μέρος της ελεύθερης ζώνης από την πλευρά των πάγκων των ομάδων, οριοθετούμενη από την προέκταση της επιθετικής γραμμής έως την τελική γραμμή.
4.1 ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ
4.1.1. Μία ομάδα αποτελείται από 12 παίκτες, έναν προπονητή, έναν βοηθό προπονητή, έναν γυμναστή, και έναν γιατρό.
Για τις Παγκόσμιες και επίσημες διοργανώσεις ενηλίκων (ανδρών/γυναικών) της FIVB μία ομάδα μπορεί να αποτελείται ανώτατα από δεκατέσσερις (14) παίκτες (με ανώτατο αριθμό 12 κανονικών παικτών).
4.3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
4.3.2 Τα παπούτσια πρέπει να είναι φωτεινά, εύκαμπτα, με λαστιχένιες ή συνθετικές σόλες χωρίς τακούνια.
Για παγκόσμιες και επίσημες διοργανώσεις της FIVB απαγορεύεται να φορούν οι παίκτες παπούτσια τα οποία είναι, κατά κύριο χρώμα, μαύρα με χαρακτηριστικές σόλες.
4.3.3 Οι φανέλες των παικτών πρέπει να είναι αριθμημένες από το 1 έως το 18.
Για τις παγκόσμιες και επίσημες διοργανώσεις της FIVB οι φανέλες των παικτών πρέπει να είναι αριθμημένες από το 1 μέχρι το 20.
5.1 ΑΡΧΗΓΟΣ
Όταν η μπάλα είναι εκτός παιδιάς, μόνον ο αρχηγός του αγώνα έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στους διαιτητές :
5.1.2.3 κατά την απουσία του προπονητή να ζητήσει τάϊμ-άουτ και αλλαγές παικτών.
5.3 ΒΟΗΘΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
5.3.1 Ο βοηθός προπονητή κάθεται στον πάγκο της ομάδας, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στον αγώνα.
5.3.2 Εάν ο προπονητής είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την ομάδα του/της, για οιοδήποτε λόγο ακόμη και λόγω τιμωρίας, (ο βοηθός προπονητή) δύναται να αναλάβει τα καθήκοντα του προπονητή κατόπιν αιτήματος του αρχηγού του αγώνα και με την έγκριση του πρώτου διαιτητή, για την διάρκεια απουσίας του προπονητή.
10. ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΦΙΛΕ
10.1 ΜΠΑΛΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΟ ΦΙΛΕ
10.1.3 Η μπάλα που κατευθύνεται προς το αντίπαλο γήπεδο κάτω από το φιλέ, παίζεται μέχρι την στιγμή πού θα έχει περάσει τελείως το κάθετο επίπεδο του φιλέ.
11.2 ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΕ
11.2.2. Διείσδυση στο γήπεδο του αντιπάλου, πέρα από την κεντρική γραμμή:
10.1.4 11.2.2.2. Η επαφή με το γήπεδο των αντιπάλων με οποιοδήποτε μέρος του σώματος από το πόδι και πάνω επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται το παιχνίδι του αντιπάλου.
10.1.5 11.3.2. Παίκτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον στυλοβάτη, τα σχοινιά ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έξω από την αντέννα, συμπεριλαμβανομένου του φιλέ εκτός της αντέννας, με την προϋπόθεση ότι αυτή η ενέργεια δεν παρεμβαίνει στο παιχνίδι.
11.4 ΛΑΘΗ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΟΝ ΦΙΛΕ
10.1.6 11.4.2 Ένας παίκτης παρεμβαίνει στο παιχνίδι του αντιπάλου όταν εισέρχεται στο αντίπαλο γήπεδο κάτω από τον φιλέ.
11.4 ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΠΑΙΚΤΗ ΣΤΟ ΦΙΛΕ
11.4.4. Ένας παίκτης παρεμβαίνει στο παιχνίδι των αντιπάλων (μεταξύ άλλων):
- ακουμπώντας την ταινία στην κορυφή του φιλέ ή το μέρος της αντέννας που βρίσκεται πάνω από τον φιλέ (80 cm) κατά την προσπάθειά του/της να παίξει την μπάλα, ή
- όταν κρατιέται και υποβοηθείται από το φιλέ ταυτόχρονα με την προσπάθειά του/της να παίξει την μπάλα, ή
- όταν δημιουργεί κάποιο πλεονέκτημα του εις βάρος του αντιπάλου, ή
10.1.7 - κάνοντας σκόπιμες κινήσεις που παρεμποδίζουν το παιχνίδι των αντιπάλων.
14.1 ΜΠΛΟΚ
14.1.1 Μπλοκ είναι η ενέργεια των παικτών κοντά στο φιλέ, να εμποδίσουν να περάσει η μπάλα που έρχεται από την αντίπαλη ομάδα, τοποθετώντας τα χέρια τους ψηλότερα από την κορυφή του φιλέ, ανεξάρτητα από το ύψος της επαφής της μπάλας. Μόνον παίκτες της μπροστινής γραμμής επιτρέπεται να ολοκληρώσουν ένα μπλοκ, αλλά κατά την στιγμή επαφής με την μπάλα, μέρος του σώματος πρέπει να είναι ψηλότερα από την κορυφή του φιλέ.
15.10 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
15.10.3α Το αίτημα για αλλαγή ουσιαστικά είναι η είσοδος του παίκτη/ων στην ζώνη αλλαγής, αφού είναι έτοιμος/οι για να παίξει, κατά την διάρκεια κανονικής διακοπής του αγώνα.
15.10.3β Εάν δεν συμβαίνουν τα ανωτέρω η αλλαγή δεν εγκρίνεται και η ομάδα τιμωρείται με καθυστέρηση.
15.10.3γ Το αίτημα για αλλαγή δίνεται από τον Σημειωτή ή από τον Β’ Διαιτητή, με χρήση του μπάζερ η σφυρίχτρας αντίστοιχα.
19.3 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ LIBERO
19.3.2.3 Αντικατάσταση που έγινε μετά το σφύριγμα για σέρβις αλλά πριν το χτύπημα του σέρβις, δεν αναιρείται, αλλά οδηγεί σε μία προφορική προειδοποίηση στο τέλος της φάσης.
Επαναλαμβανόμενες αργοπορημένες αντικαταστάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την άμεση διακοπή του αγώνα και την επιβολή τιμωρίας καθυστέρησης. Η ομάδα που θα έχει το επόμενο σερβίς καθορίζεται από το είδος και το αποτέλεσμα της τιμωρίας καθυστέρησης.
19.3.3 Επαναπροσδιορισμός ενός νέου Libero
19.3.3.1 Ο προπονητής έχει το δικαίωμα να αλλάξει τον ενεργό λίμπερο με τον αναπληρωματικό λίμπερο για οποιοδήποτε λόγο, αλλά μόνο μια φορά στον αγώνα και μόνο όταν ο κανονικός παίκτης που τον είχε αντικαταστήσει (ο λίμπερο) έχει επιστρέψει στον κυρίως αγωνιστικό χώρο. Αυτή η αλλαγή πρέπει να καταγραφεί στις παρατηρήσεις του φύλλου αγώνα και στο φύλλο ελέγχου του λίμπερο.
Το κανονικό λίμπερο δεν μπορεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι για το υπόλοιπο του αγώνα.
Σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού του αναπληρωματικού λίμπερο, ο προπονητής μπορεί να προσδιορίσει ως λίμπερο για το υπόλοιπο του αγώνα οποιονδήποτε άλλο παίκτη (εκτός του κανονικού λίμπερο) που δεν βρίσκεται στον κυρίως αγωνιστικό χώρο κατά τη στιγμή του επαναπροσδιορισμού.
Ο αρχηγός της ομάδας μπορεί να απαλλαγεί όλων των δικαιωμάτων του αρχηγού για να γίνει επαναπροσδιορισμός του ως λίμπερο, αν έτσι ζητήθηκε από τον προπονητή. Αλλαγές λόγω τραυματισμού ή ασθένειας του λίμπερο ή επαναπροσδιορισμός του λίμπερο δεν προσμετρούνται ως αντικαταστάσεις.
22.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
22.2.3.3 Σε περίπτωση που παίκτες της πίσω γραμμής ή ο Libero πραγματοποιήσουν λανθασμένο επιθετικό κτύπημα, το δείχνουν και οι δύο διαιτητές, σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες 22.2.3.1 και 22.2.3.2.
23.3.2 Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Α’ Διαιτητής είναι αρμόδιος:
23.3.2.3 να αποφασίσει για:
Το ολοκληρωμένο μπλοκ από παίκτες της πίσω ζώνης ή την προσπάθεια για μπλοκ του Libero.
24.3 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ
24.3.2.4 Το ολοκληρωμένο μπλοκ από παίκτες της πίσω ζώνης ή την προσπάθεια για μπλοκ από το λίμπερο ή το λανθασμένο επιθετικό χτύπημα από παίκτες της πίσω ζώνης ή από το λίμπερο.
25 ΣΗΜΕΙΩΤΗΣ
25.2 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
25.2.2.3 Του δίνεται η δυνατότητα να γνωστοποιεί και να ανακοινώνει τα αιτήματα αλλαγών παικτών με την χρήση του buzzer, ελέγχοντας τα νούμερα τους και να καταγράφει τις αλλαγές και τα time out ενημερώνοντας τον Β’ διαιτητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: