Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Ο Ηρακλής αποκλείστηκε από τη Φακέλ



Παρά την ηρωική προσπάθεια της ομάδας του Άντερς Κρίστιανσον ο Ηρακλής δεν κατάφερε να προκριθεί στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας. Στον επαναληπτικό αγώνα ηττήθηκε με 3-2 σετ (28-26, 24-26, 30-28, 14-16, 22-25, 14-11, 15-12)από τη Φακέλ Ουρενγκόι. Τα πάντα κρίθηκαν στο χρυσό σετ το οποίο και ο Ηρακλής έχασε με 15-11.
Με αυτό τον τρόπο ο Ηρακλής ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στα Ευρωπαϊκά κύπελλα έχοντας πολλά παράπονα από τη διαιτησία αλλά και τη φιλοξενία της Φακέλ. Αν και ο κανονισμός της CEV προβλέπει η γηπεδούχος ομάδα να παραχωρήσει 8 λίτρα νερού στη φιλοξενούμενη ομάδα ωστόσο οι Ρώσοι δεν μπήκαν στον κόπο με συνέπεια ο Γενικός αρχηγός της αποστολής του Ηρακλή να βγει τρεις φορές από το γήπεδο για να κουβαλήσει νερό στους παίκτες που έδωσαν μάχη για έξη ολόκληρα σετ. Ανάλογα είναι και τα παράπονα για τις υποδείξεις των εποπτών και των διαιτητών που έδωσαν πολλά ανάποδα σφυρίγματα υπέρ της γηπεδούχου ομάδας με συνέπεια πολλά από αυτά να καθορίσουν την τελική έκβαση των σετ.


Ο Άντερς Κρίστιανσον παρέταξε την ομάδα με το ίδιο ακριβώς σχήμα όπως και στο πρώτο παιχνίδι που έγινε μέσα στον Εύοσμο στο οποίο ο Ηρακλής είχε επικρατήσει της Φακέλ με 3-1, δηλαδή με τον Χοσέ Ριβέρα στη θέση του λίμπερου.

Καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο. Η Φακέλ κατέκτησε το πρώτο σετ 28-26 αλλά η απάντηση του Ηρακλή ήταν άμεση ισοφαρίζοντας σε 1-1. Σκληρή μάχη έγινε στο τρίτο σετ με τον Γιάκοβλεφ και τον Σαβέλιεφ να σηκώνουν το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων. Ειδικά ο διαγώνιος των Ρώσων βρέθηκε σε εξαιρετική ημέρα δίνοντας προβάδισμα στη Φακέλ με 2-1. Οι κυανόλευκοι δεν εγκατέλειψαν τη προσπάθεια ισοφαρίζοντας σε 2-2.
Στο πέμπτο σετ οι κυανόλευκοι προηγήθηκαν με 5-8. Η ανωτερότητα των Ρώσων στην επίθεση αλλά και κάποια μαζεμένα λάθη στην υποδοχή έδωσαν προβάδισμα στη Φακέλ με 13-11. Το σετ και ο αγώνας είχε πια κριθεί με τη Φακέλ να κερδίζει τον αγώνα στο τάι μπρέικ και να ισοφαρίζει στις νίκες σε 1-1.
Η διαδικασία του χρυσού σετ
Έχοντας οι δύο ομάδες από μία νίκη στο ενεργητικό τους μπήκαν στο παρκέ για να παίξουν το έκτο κατά σειρά σετ , ή καλύτερα χρυσό σετ το οποίο και θα έκρινε τη πρόκριση. Δυστυχώς η κούραση ήταν πια ορατή στην ομάδα του Ηρακλή που αναγκάστηκε να ταξιδέψει μέχρι και τη Βόρεια Σιβηρία. Οι Ρώσοι μπήκαν δυνατά και προηγήθηκαν με 8-7. Η ψαλίδα της διαφοράς άνοιξε περισσότερο με τους γηπεδούχους να παίρνουν κεφάλι στο σκορ εκμεταλλευόμενοι τη κούραση αλλά και τα λάθη των κυανολεύκων. Το σετ έληξε 15-11 με την Φακέλ να κερδίζει τη πρόκριση για το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας.


Κρίστιανσον: «Είναι κρίμα»
Πολύ βαρύ ήταν το κλίμα στις τάξεις της ομάδας μετά και το τέλος του αγώνα. Ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε η πρόκριση στο φάιναλ φορ στεναχώρησε τους πάντες και αυτό γιατί πραγματικά οι παίκτες έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό παρά και την μεγάλη ταλαιπωρία μέχρι το μακρινό Ουρενγκόι. Οι κυανόλευκοι πάλεψαν όλα τα σετ πράγμα και που φαίνεται από το σκορ.
Από τη πλευρά του ο προπονητής του Ηρακλή Άντερς Κρίστιανσον τόνισε: «Είναι κρίμα που χάσαμε αυτή τη πρόκριση. Και αυτό γιατί η ομάδα μου ήταν μέσα σε όλα τα σετ. Τα διεκδικούσε μέχρι και το τέλος. Οι Ρώσοι ήταν καλύτεροι από ότι στο πρώτο παιχνίδι κυρίως στην επίθεση αφού είχαν τον Γιάκοβλεφ αλλά και τον Σαβέλιεφ που υστέρησε στο πρώτο παιχνίδι σε εξαιρετική ημέρα. Εμείς ξεκινήσαμε πολύ δυνατά και με τον Κράβαρικ σε μεγάλη ημέρα κατορθώσαμε να σταματήσουμε ειδικά στο πρώτο σετ πολλές από τις επιθέσεις των Ρώσων. Χάσαμε το πρώτο σετ με 28-26 στις λεπτομέρειες. Θα μπορούσα να πω ότι τόσο στο πρώτο όσο και στο τρίτο οι Ρώσοι στάθηκαν πιο τυχεροί από εμάς. Ισοφαρίσαμε σε 1-1 και στη συνέχεια σε 2-2 κατακτώντας το τέταρτο σετ πιο άνετα από ότι τα προηγούμενα. Στο πέμπτο σετ οι Ρώσοι μας πίεσαν πολύ. Μας δημιούργησαν πρόβλημα στην υποδοχή κατορθώνοντας έτσι να το κερδίσουν με 15-12. Στο έκτο σετ οι Ρώσοι ήταν καλύτεροι. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω δικαιολογίες του τύπου ότι η ομάδα είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά. Χάσαμε τις βαλίτσες μας , αναγκαστήκαμε να κάνουμε πολύ αργά προπόνηση και γενικότερα η μετάβαση στη Σιβηρία».
Σε ερώτηση για το αν έχει προβλήματα από τη διαιτησία ο Κρίστιανσον τόνισε: «Δεν θέλω να σταθώ εκεί ούτε να ψάξω για δικαιολογίες. Έγιναν κάποια λάθη ειδικά στο πρώτο σετ και κυρίως από τους επόπτες αλλά παίζαμε εκτός έδρας. Θέλω να σταθώ στη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι παίκτες μου. Δυστυχώς το σύστημα είναι άδικο και ευνοείται η ομάδα που έχει πλεονέκτημα έδρας στο δεύτερο αγώνα. Εάν το σύστημα διεξαγωγής ήταν όπως στο Τσάμπιονς Λιγκ τότε η ομάδα θα είχε πάρει τη πρόκριση γιατί ήταν καλύτερη και στα σετ και στους πόντους. Τα σετ που παίχτηκαν μέσα στη Σιβηρία ήταν όλα γεμάτα ενώ εμείς και τα τρία που πήραμε στον Εύοσμο ήταν με αρκετή διαφορά πόντων».
ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚA ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Φακέλ: Μέζαρος 12, Καμούτσκιν 4, Γιάκοβλεφ 34, Χοφ 10, Σαβέλιεφ 20, Κρίστυ 13, Μιχαίλοφ (λ-60%), Βοροκόφ , Σερίκοφ ,Ροσάμακχιν.
Ηρακλής : Κράβαρικ 14, Τίσερ 8, Νίλσον 18, Σμαραγδής 11, Κονσταντίνοφ 13, Άχρεμ 20 , Ριβέρα (λ-58%).


Αναλυτικά η εξέλιξη των σετ:
1ο σετ: 8-10, 14-13, 19-16, 22-21, 28-26
2ο σετ: 5-4, 8-5, 16-13, 21-20, 24-26
3ο σετ: 4-9, 12-13, 18-19, 30-28
4o σετ: 6-8, 11-12, 14-16, 18-21, 22-25
5ο σετ: 5-8, 7-8, 14-11, 15-12
* «Χρυσό» σετ: 1-1, 8-7, 11-8, 15-11

Δεν υπάρχουν σχόλια: