Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Αλλαγές κανονισμών στο βόλεϊ


Σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς αποφάσισε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ, με άμεση ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2009 σε όλες τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Στις εγχώριες διοργανώσεις, οι αλλαγές στους κανονισμούς θα εφαρμοστούν από τη νέα πετοσφαιρική περίοδο 2009 - 2010.

Για τις διεθνείς διοργανώσεις, όπως είναι τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια πρωταθλήματα και τα ευρωπαϊκά κύπελλα θα εφαρμοστούν από τις αρχές του νέου χρόνου. Οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που θα διεξαχθούν στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2009 θα διεξαχθούν με τους νέους κανονισμούς.

Σχετικές οδηγίες έχουν αποσταλεί ήδη σε όλες τις εθνικές ομοσπονδίες και τους διεθνείς διαιτητές. Οι σημαντικότερες αφορούν την αύξηση των αθλητών στις ομάδες κατά δύο, δηλαδή από 12 που θα δηλώνονταν στο φύλλο αγώνα θα δηλώνονται 14 ενώ καθιερώνεται ο δεύτερος λίμπερο, ο οποίος θα έχει δικαίωμα να αντικαταστήσει το βασικό λίμπερο μόνο μία φορά σε κάθε αγώνα. Άλλη σημαντική αλλαγή αφορά τις παραβάσεις στο φιλέ. Με τους νέους κανονισμούς θα σφυρίζεται παράβαση εάν ο αθλητής ακουμπήσει το πάνω μέρος του φιλέ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μόνο αν η επαφή με το φιλέ είναι σκόπιμη και επηρεάζεται άμεσα ο αγώνας.

Όλες οι αλλαγές στους νέους κανονισμούς:

1. Αναφέρεται επίσημα στους κανονισμούς η "γραμμή προπονητή".

2. Στο φύλλο αγώνα θα δηλώνονται 14 αθλητές ή αθλήτριες αντί 12 που ισχύει σήμερα, δηλαδή 12+2 λίμπερο.

3. Καθιερώνεται ο δεύτερος λίμπερο σε κάθε ομάδα. Οι δύο λίμπερο δεν θα επιτρέπεται να αγωνίζονται ταυτόχρονα.

4. Η αρίθμηση των παικτών θα επιτρέπεται να είναι από 1 έως το 20, από το 18 που ήταν έως σήμερα.

5. Αναφέρεται και επίσημα το δικαίωμα του βοηθού προπονητή να αντικαθιστά τον προπονητή, έπειτα από αίτημα του αρχηγού, σε περιπτώσεις ασθένειας, ακόμα και αποβολής ή αποκλεισμού.

6. Η επαφή οποιουδήποτε μέρους του σώματος (εκτός από το πέλμα, όπου ο κανόνας παραμένει ως έχει) ενός παίκτη με το αντίπαλο γήπεδο επιτρέπεται, αρκεί να μην παρεμβαίνει στο παιχνίδι των αντιπάλων.

7. Επιτρέπεται η επαφή στο μέρος του φιλέ έξω από τις αντένες, αρκεί να μην υπάρχει παρέμβαση στο παιχνίδι.

8. Περιορίζονται οι παραβάσεις στο φιλέ. Θα είναι παράβαση όταν ένας αθλητής ακουμπάει το φιλέ στο πάνω μέρος του, το μέρος της αντένας πάνω από το φιλέ, το να εκμεταλλευτεί το φιλέ κατά την επαφή του ταυτόχρονα με το φιλέ και την μπάλα και οι σκόπιμες παρεμβάσεις στο φιλέ.

9. Διευκρινίζεται ότι είναι μπλοκ η επαφή με τον μπλοκέρ, ανεξάρτητα από το ύψος της επαφής της μπάλας.

10. Αλλάζει η διαδικασία των αλλαγών. Με την παρουσία του παίκτη με ταμπελάκι στη ζώνη αλλαγής θα σφυρίζει ο Β' διαιτητής ή θα δίνει ηχητικό σήμα ο σημειωτής.

11. Καθιερώνεται η δυνατότητα ύπαρξης δύο λίμπερο, ενός ενεργού και ενός αναπληρωματικού.

12. Ο αναπληρωματικός λίμπερο μπορεί να αντικαταστήσει τον ενεργό λίμπερο μόνο μία φορά σε όλο τον αγώνα και ο αρχικός δεν θα επιτρέπεται να ξαναμπεί στον αγώνα. Αν αρρωστήσει ή τραυματιστεί ο αναπληρωματικός λίμπερο, ακολουθείται η ισχύουσα διαδικασία επαναπροσδιορισμού.

13. Επαναφέρεται στο Β' διαιτητή το δικαίωμα να σφυρίζει το αντικανονικό επιθετικό χτύπημα παίκτη της πίσω ζώνης ή του λίμπερο.

14. Δίνεται στο σημειωτή το δικαίωμα να ενημερώνει με ηχητικό σήμα για αιτήματα αλλαγών. Καταγράφει τα αντικανονικά αιτήματα.

15. Ο βοηθός σημειωτής με ηχητικό σήμα επισημαίνει τυχόν λάθη στις αντικαταστάσεις του λίμπερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: