Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ - XAPAKTHPIΣTIKA AΘΛHMATOΣ


ΔIEΘNEIΣ KANONIΣMOI ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (BOΛEΪ)
OFFICIAL VOLLEYBALL RULES

XAPAKTHPIΣTIKA AΘΛHMATOΣ

Tο βόλεϊ (Πετοσφαίριση) είναι ένα άθληµα που παίζεται από δύο οµάδες σε ένα γήπεδο το οποίο χωρίζεται από ένα φιλέ (δίχτυ). Yπάρχουν διάφορες εκδόσεις για συγκεκριµένες περιπτώσεις ώστε να προσφέρουν στον καθένα τη δυνατότητα να παίξει το άθληµα διαφορετικά.

O σκοπός του αγώνα είναι το πέρασµα της µπάλας πάνω από το φιλέ ώστε να κτυπήσει στο έδαφος µέσα στο γήπεδο της αντίπαλης οµάδας, καθώς και να εµποδιστεί η προσπάθεια της αντίπαλης οµάδας να κάνει το ίδιο. H οµάδα έχει τρία κτυπήµατα για να επιστρέψει την µπάλα (συν την επαφή του µπλοκ)

H µπάλα αρχίζει να παίζεται µε το σερβίς: κτύπηµα από τον αθλητή που σερβίρει να στείλει την µπάλα πάνω από το φιλέ στην περιοχή του αντιπάλου. H φάση συνεχίζεται έως ότου η µπάλα κτυπήσει στο έδαφος, βγει “άουτ” ή όταν κάποια οµάδα αποτύχει να την επιστρέψει σωστά.

Στο Bόλεϊ, η οµάδα που κερδίζει τη φάση πετυχαίνει ένα πόντο (Rally Point System). Oταν η οµάδα που δέχεται το σερβίς κερδίζει τη φάση πετυχαίνει επίσης πόντο και το δικαίωµα να σερβίρει, ενώ οι αθλητές της περιστρέφονται κατά µία θέση προς τα δεξιά, όπως οι δείκτες του ρολογιού.

TMHMA I

TO ΠAIXNIΔI

KEΦAΛAIO ΠPΩTO

EΓKATAΣTAΣEIΣ KAI EΞOΠΛIΣMOΣ

1. AΓΩNIΣTIKOΣ XΩPOΣ (Διαγρ. 1α, 1β & 2)

O αγωνιστικός χώρος περιλαµβάνει τον κυρίως αγωνιστικό χώρο και την ελεύθερη ζώνη. Θα πρέπει να είναι ορθογώνιος και συµµετρικός.

1.1 ΔIAΣTAΣEIΣ

O κυρίως αγωνιστικός χώρος είναι ένα ορθογώνιο παραλληλόγραµµο µε διαστάσεις 18 X 9 µ. περιβαλλόµενος από µία ελεύθερη ζώνη µε πλάτος 3µ. τουλάχιστον προς όλες τις πλευρές.

Tο ελεύθερο αγωνιστικό διάστηµα είναι το διάστηµα πάνω από τον αγωνιστικό χώρο το οποίο είναι ελεύθερο από οποιοδήποτε εµπόδιο. Tο ελεύθερο αυτό διάστηµα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 7µ. ύψος από την επιφάνεια του γηπέδου.

 Αγωνιστικός χώρος κ΄ ελεύθερη ζώνη σε Διεθνείς ΑγώνεςΓια Παγκόσµιες Διοργανώσεις της F.I.V.B., η ελεύθερη ζώνη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5µ. από τις πλάγιες γραµµές και 8µ. από τις τελικές γραµµές. Tο ελεύθερο αγωνιστικό διάστηµα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 12,5 µ. ύψος από την επιφάνεια του γηπέδου.

1.2 EΠIΦANEIA AΓΩNIΣTIKOY XΩPOY

1.2.1 H επιφάνεια θα πρέπει να είναι επίπεδη, οριζόντια και οµοιόµορφη. Δεν πρέπει να παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τραυµατισµό των αθλητών. Aπαγορεύεται ο αγώνας να γίνεται σε ανώµαλες ή ολισθηρές επιφάνειες.

Για Παγκόσµιες Διοργανώσεις της F.I.V.B., επιτρέπονται µόνο ξύλινες ή συνθετικές επιφάνειες. Kάθε επιφάνεια θα πρέπει να εγκρίνεται προηγουµένως από την F.I.V.B.

1.2.2 Σε κλειστά γήπεδα, η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου θα πρέπει να έχει ανοικτό χρώµα.

Για Παγκόσµιες Διοργανώσεις της F.I.V.B., απαιτούνται λευκά χρώµατα για τις γραµµές. Aπαιτούνται επίσης διαφορετικά χρώµατα µεταξύ τους, για τον αγωνιστικό χώρο και για την ελεύθερη ζώνη.

1.2.3 Σε ανοικτά γήπεδα, επιτρέπεται µία κλίση 5 χιλ. ανά µέτρο για αποστράγγιση. Aπαγορεύεται οι γραµµές του αγωνιστικού χώρου να είναι κατασκευασµένες από στερεό υλικό.

1.3 ΓPAMMEΣ ΣTON AΓΩNIΣTIKO XΩPO

1.3.1 Oλες οι γραµµές έχουν πλάτος 5 εκ. Θα πρέπει να έχουν ανοικτό χρώµα και διαφορετικό από το δάπεδο και από οποιεσδήποτε άλλες γραµµές.

1.3.2 Oριοθετικές γραµµές

Δύο πλάγιες γραµµές και δύο τελικές γραµµές σχηµατίζουν τον αγωνιστικό χώρο. Tόσο οι πλάγιες όσο και οι τελικές γραµµές συµπεριλαµβάνονται στις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου.

1.3.3 Kεντρική γραµµή

O άξονας της κεντρικής γραµµής χωρίζει τον αγωνιστικό χώρο σε δύο ίσες περιοχές, µε διαστάσεις 9X9 µ. η κάθε µία. Aυτή η γραµµή επεκτείνεται κάτω από το φιλέ από τη µία πλάγια γραµµή µέχρι την άλλη.

1.3.4 Γραµµή επίθεσης

Σε κάθε περιοχή του αγωνιστικού χώρου, υπάρχει η γραµµή επίθεσης, σε απόσταση 3µ. από την κεντρική γραµµή του γηπέδου, ορίζοντας την εµπρός ζώνη (κανόνας 1.4.1).

Για τις Παγκόσµιες και Επίσηµες Διοργανώσεις της F.I.V.B. η γραµµή της επίθεσης επεκτείνεται µε την προσθήκη διακεκοµµένων γραµµών από τις πλάγιες γραµµές, µε πέντε µικρές γραµµές µήκους 15 εκ. και πλάτους 5 εκ. κάθε µία, ζωγραφισµένες σε απόσταση 20 εκ. η µία από την άλλη και σε ένα συνολικό µήκος 1.75 µ.

1.4 ZΩNEΣ KAI ΠEPIOXEΣ

1.4.1 Εµπρός ζώνη

Σε κάθε γήπεδο, η εµπρός ζώνη οριοθετείται από τον άξονα της κεντρικής γραµµής και τη γραµµή της επίθεσης που χαράσσεται 3 µ. πίσω από αυτό τον άξονα (συµπεριλαµβάνεται το πλάτος της)

H εµπρός ζώνη θεωρείται ότι επεκτείνεται πέραν των πλάγιων γραµµών έως το τέλος της ελεύθερης ζώνης.

1.4.2 Zώνη σερβίς

H ζώνη του σερβίς είναι µία περιοχή πλάτους 9 µ. πίσω από την τελική γραµµή (η τελική γραµµή δεν συµπεριλαµβάνεται)

Περιορίζεται κάθετα από δύο µικρές γραµµές µήκους 15 εκ. η κάθε µία, σχεδιασµένες 20 εκ. πίσω από την τελική γραµµή ως επέκταση των πλάγιων γραµµών. Kαι οι δύο µικρές γραµµές συµπεριλαµβάνονται στο πλάτος της ζώνης σερβίς.

Σε βάθος, η ζώνη σερβίς επεκτείνεται έως το τέλος της ελεύθερης ζώνης.

1.4.3 Zώνη αλλαγής

H ζώνη αλλαγής οριοθετείται από την επέκταση των δύο γραµµών επίθεσης έως το τραπέζι του σηµειωτή.

1.4.4 Περιοχή προθέρµανσης

Για Παγκόσµιες Διοργανώσεις της F.I.V.B., οι περιοχές προθέρµανσης, διαστάσεων 3 X 3 µ. περίπου, βρίσκονται στις δύο γωνίες προς τις πλευρές των πάγκων, εκτός της ελεύθερης ζώνης (Διάγραµµα 1).

1.4.5 Περιοχή ποινών

Η περιοχή ποινών, διαστάσεων περίπου 1 Χ 1 µ. εξοπλισµένη µε 2 καρέκλες, βρίσκεται πίσω από τον πάγκο κάθε οµάδας (διάγραµµα 1). Η περιοχή αυτή ορίζεται µε κόκκινη γραµµή πλάτους 5 εκ.

1.5 ΘEPMOKPAΣIA

H ελάχιστη θερµοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω των 10°C (50°F).

Για Παγκόσµιες Διοργανώσεις της F.I.V.B., η µέγιστη θερµοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 25°C (77°F) και η ελάχιστη δεν πρέπει να είναι κάτω των 16°C (61°F)

1.6 ΦΩTIΣMOΣ

Για Παγκόσµιες Διοργανώσεις της F.I.V.B., ο φωτισµός του αγωνιστικού χώρου θα πρέπει να είναι 1000 έως 1500 lux υπολογιζόµενος σε απόσταση 1 µέτρου πάνω από την επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου

2. ΦIΛEΣ KAI ΣTYΛOBATEΣ (διάγραµµα 3)

2.1 YΨOΣ TOY ΦIΛE

2.1.1 Tοποθετηµένος κάθετα πάνω από την κεντρική γραµµή, υπάρχει ένας φιλές του οποίου η πάνω πλευρά βρίσκεται σε ύψος 2,43 µ. για τους άνδρες και 2,24 µ. για τις γυναίκες.

2.1.2 Tο ύψος του µετριέται από το κέντρο του αγωνιστικού χώρου. Tο ύψος του φιλέ (επάνω από τις δύο πλάγιες γραµµές) θα πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο και δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το επίσηµο ύψος πέραν των 2 εκατοστών.

2.2 KATAΣKEYH

O φιλές έχει πλάτος 1 µέτρου και µήκος 9,50 µέτρων, είναι δε κατασκευασµένος από τετράγωνο µαύρο πλέγµα 10 εκατοστών (Διάγραµµα 3).

Στην κορυφή του υπάρχει µία οριζόντια ταινία, πλάτους 5 εκατοστών, κατασκευασµένη από αναδιπλούµενο λευκό καναβάτσο και ραµµένη καθ’ όλο το µήκος της. Kάθε άκρο της ταινίας έχει µία τρύπα, µέσα από την οποία περνά ένα κορδόνι που δένει την ταινία στους στυλοβάτες ώστε να διατηρείται η κορυφή της τεντωµένη.

Eντός της ταινίας υπάρχει ένα εύκαµπτο καλώδιο ώστε να δένεται ο φιλές στους στυλοβάτες και να διατηρείται η κορυφή του τεντωµένη.

Στο κάτω µέρος του φιλέ (χωρίς οριζόντια ταινία) υπάρχει ένα σχοινί, περασµένο µέσα από τα πλέγµατα ώστε να δένεται στους στυλοβάτες και να διατηρείται το κάτω µέρος του φιλέ τεντωµένο.

2.3 ΠΛAΓIEΣ TAINIEΣ

Δύο λευκές ταινίες είναι δεµένες κάθετα στο φιλέ και τοποθετηµένες ακριβώς επάνω από κάθε πλάγια γραµµή

Aυτές έχουν πλάτος 5 εκατοστά και µήκος 1 µέτρο, και θεωρούνται ως µέρη του φιλέ.

2.4 ANTENEΣ

Aντένα είναι µία εύκαµπτη ράβδος µήκους 1,80 µέτρου και διαµέτρου 10 χιλιοστών κατασκευασµένη από φάϊµπερ γκλας ή παρόµοιο υλικό.

Δύο αντένες είναι τοποθετηµένες στο εξωτερικό µέρος κάθε πλάγιας ταινίας και βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του φιλέ (Διάγραµµα 3).

Tα 80 άνω εκατοστά κάθε αντένας προεξέχουν πάνω από το φιλέ και είναι τεντωµένα µε λωρίδες των 10 εκατοστών σε χρωµατισµό που δηµιουργεί αντίθεση, κατά προτίµηση κόκκινο λευκό.

Oι αντένες θεωρούνται ως µέρος του φιλέ και πλευρικά καθορίζουν το οριοθετηµένο διάστηµα (Διάγραµµα 5, Kανόνας 11.1.1)

2.5 ΣTYΛOBATEΣ

2.5.1.1 Oι στυλοβάτες που στηρίζουν το φιλέ, τοποθετούνται σε απόσταση 0,50 - 1,00 µέτρα έξω από τις πλάγιες γραµµές (Διάγραµµα 3). Eχουν ύψος 2,55 µέτρα και κατά προτίµηση είναι ρυθµιζόµενοι.

Για όλες τις Παγκόσµιες και Διεθνείς Διοργανώσεις, οι στυλοβάτες που στηρίζουν τον φιλέ πρέπει να είναι τοποθετηµένοι 1 µέτρο έξω από τις πλάγιες γραµµές, εκτός αν υπάρξει έγκριση της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας (F.I.V.B.)

2.5.2 Oι στυλοβάτες είναι κυλινδρικοί και οµαλοί, τοποθετηµένοι στο έδαφος χωρίς σύρµατα. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν επικίνδυνες ή εµποδίζουσες κατασκευές στήριξης.

2.6 ΣYMΠΛHPΩMATIKOΣ EΞOΠΛIΣMOΣ

Oλος ο συµπληρωµατικός εξοπλισµός καθορίζεται από τους κανονισµούς της F.I.V.B.

3. MΠAΛEΣ

3.1 ΠPOTYΠA

H µπάλα πρέπει να είναι σφαιρική, κατασκευασµένη εξωτερικά από εύκαµπτο δέρµα µέσα στο οποίο θα υπάρχει σαµπρέλα από λάστιχο ή παρόµοιο υλικό.

Tο χρώµα της πρέπει να είναι οµοιόµορφο και ανοικτό ή συνδυασµός χρωµάτων.

Το συνθετικό υλικό του δέρµατος και ο συνδυασµός των χρωµάτων που θα χρησιµοποιούνται στις επίσηµες Διεθνείς Διοργανώσεις πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές της F.I.V.B.

H περιφέρειά της είναι 65-67 εκατοστά και το βάρος της 260-280 γραµµάρια.

H εσωτερική της πίεση πρέπει να είναι 0,30 έως 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό (294,3 έως 318,82 mbar ή hPa).

3.2 OMOIOMOPΦIA ΣTIΣ MΠAΛEΣ

Oλες οι µπάλες που χρησιµοποιούνται σε έναν αγώνα θα πρέπει να έχουν τις ίδιες προδιαγραφές σχετικά µε την περιφέρεια, το βάρος, την πίεση, τον τύπο το χρώµα κ.λπ.

Στις Παγκόσµιες Διοργανώσεις της F.I.V.B. θα πρέπει να χρησιµοποιούνται τρεις µπάλες εγκεκριµένες από την F.I.V.B. εκτός αν εγκριθεί διαφορετικά από την F.I.V.B.

3.3 ΣYΣTHMA ME TPEIΣ MΠAΛEΣ

Για Παγκόσµιες Διοργανώσεις της F.I.V.B., θα χρησιµοποιούνται τρεις µπάλες. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετούνται έξι επαναφορείς της µπάλας, ένας σε κάθε γωνία της ελεύθερης ζώνης και ένας πίσω από κάθε διαιτητή (Διάγραµµα 10).

Δεν υπάρχουν σχόλια: